Idővadászat – Top 10 Időrablók I.


PicsArt_11-22-11.29.21

“Ha tudnám, megtenném, hogy kalappal a kezemben egy forgalmas sarokra állva azt kérném az emberektől, hogy dobják bele valamennyi elfecsérelt órájukat.”

Bernard Berenson

Kerülendő idő- és energiarablók (1-5)

  1. Halogatók
  2. Önmagukért való konfliktusok
  3. Rangsor hiánya
  4. Értelmetlen értekezletek
  5. Szervezetlenség

Halogatók

Ha van ilyen ember a környezetedben, talán magyaráznom sem kell, hogy mennyire lehangoló, fárasztó és időrabló a megoldatlan problémáiról szóló szappanopera aktuális részeit időről időre végignézni. Arról nem is beszélve, hogy saját céljaink valóra váltását akadályozó félelmeinket csak erősítik, önbizalmunkat, motivációnkat aláássák.

Mit tudsz tenni ellenük? Talán nem neked kellene megmenteni őket!

Önmagukért való konfliktusok

Gondold csak végig, hogy társaddal, munkatársaiddal, családtagjaiddal hányszor vitatkoztál már teljesen értelmetlenül, csak azért, mert Te, vagy a másik kiprovokálta.

A konfliktusok támogatók is lehetnek, ha a cél az egészséges érdekérvényesítés, ám az esetek többségében teljesen szükségtelen és értékes energiát vesz el Tőled.

Ha nem tudod uralni ezeket a helyzeteket,  a coaching során felfedezhetsz olyan eszközöket, amelyekkel sikeresen kezelheted az ilyen játszmákat.

Rangsor hiánya

Ha nem tudjuk mi az, ami igazán fontos számunkra, időnket könnyen elfecséreljük “haszontalan” tevékenységekre (lásd Időrablók tettenérése)

Értelmetlen értekezletek

Hány órát töltesz hetente értekezleteken, képzéseken folyton az órádra nézve és várva, hogy mikor lesz már vége?

Vezetőként módodban áll ezeket az értekezleteket a feltétlenül szükséges mértékig csökkenteni. Beosztottként pedig tehetsz javaslatot felettesednek alternatív egyeztetési, beszámolási megoldásokra (pl. online, vagy előzetes igényfelmérés alapján).

Szervezetlenség

Ha feladataink elvégzéséhez szükséges erőforrások könnyen elérhető módon, vagy tervezetten rendelkezésre állnak, a munka is sokkal jobban halad. Elegendő mindössze 20-30 percet arra szentelni, hogy napi tevékenységedet megtervezd és biztosítsd az ehhez szükséges információkat, eszközöket, segítőket.

Talán éppen ez a legmegfelelőbb alkalom, hogy átgondold, vajon mennyire támogatja otthonod, munkakörnyezeted elrendezése a hatékony munkavégzést.

És ezzel a listának még nincs vége…

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.