Idővadászat – Top 10 Időrablók 2.


Top 10 Időrablók 2

 

Kerülendő idő- és energiarablók (6-10)

Nézzük, mely tevékenységek kerültek még az időrablók toplistájára.

6. Függőségeink

7. Túlzott médiázás

8. Igent mondunk, amikor nemet szeretnénk

9. Nem kérünk segítséget

10. Határozatlanság és aggódás

Függőségeink

A dohányzás, a kényszeres evés, de akár a túlzásba vitt testépítés, sport, egyéb szenvedélyek is ide tartoznak, mert ezek mind azt az illúziót keltik, hogy valami fontosat csinálunk. Azonban ez gyakran a halogatás egyik módja, vagy pótcselekvés, hogy minél később kelljen szembenéznünk elvégzendő feladatainkkal, kötelezettségeinkkel.

Túlzott médiázás

Talán Te is megtapasztaltad már, hogy amikor “rácuppansz” a TV-re, vagy a közösségi oldalakra könnyen ott ragadhatsz és egyszer csak arra eszmélsz, hogy órák teltek el.

Igent mondunk, amikor inkább nemet szeretnénk

“Te vagy az egyetlen, aki meg tudja csinálni!” “Nélküled semmire sem mennék!” Nagyszerű elismerés álarcába bújtatott bűntudatébresztő megjegyzések, melyekbe környezeted a kéréseit csomagolja.

Hogyan is lehetne ellenállni ezeknek a kéréseknek! Ráadásul miután megcsináltad, még órákig mérgelődsz, miért is nem mondtál nemet.

Vagy amikor egy ráérő szomszéd, vagy munkatárs megállít a folyosón és hosszasan mesél egy számodra érdektelen dologról.

No és hányszor voltál már úgy, hogy semmi kedved sem volt elmenni egy családi vagy baráti összejövetelre? Udvariasságból, vagy hogy meg ne bántsd a másikat mégis igent mondtál.

Bizonyára Te is tudnál még számtalan példát mondani.

Nem kérsz segítséget

Amikor arra panaszkodsz, hogy mennyire egyedül vagy a problémáiddal, a házimunkával, a munkahelyi feladatokkal, gondold át, kitől tudnál segítséget kérni. Lehet, hogy egyszerűen csak kényelmetlen számodra kérni? Pedig ha megteszed, mennyire meglepődsz majd, hogy az emberek nagyon is szívesen segítenek. Ráadásul Te is időt nyersz és olyan támogató közeget alakíthatsz ki magad körül, amelyre később is építhetsz.

Határozatlanság és aggódás

A döntésképtelenség az egyik legnyomasztóbb helyzet, ami amellett, hogy sok energiát vesz el, hosszú időre meg tud gátolni a továbblépésben.

Pszichológiai kutatások támasztották alá, hogy egy adott helyzetben spontán hozott döntéseink legalább annyira jónak bizonyultak, mint az alaposan kielemzett alternatívákból történő választás.

Akkor miért ne próbálnád meg legalább a kis kockázattal járó esetekben a gyors döntést? Játékos megoldás lehet a “véletlenre bízni” a választást. Miközben kihúzod a kalapból, vagy feldobod a pénzérmét, figyeld meg, melyiknek szurkolsz magadban. Nos az egy jó választás lesz.

 

Az időről alkotott gondolataink teremtik meg tapasztalatainkat. Ha a saját idődre, mint értékes erőforrásra tekintesz, ekként is fogod kezelni.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.