INNOVATÍV VEZETÉS – Csapatdinamika


cycling-659777_1280

 

Egy hajóban evezünk?

 

Gondoltad volna, hogy az országúti kerékpározás igazi csapatmunka? Egy laikus számára úgy tűnik, mintha ember ember ellen versengene, pedig a kerékpársport a többi csapatsporthoz hasonlóan a csapat és az egyéni teljesítmények összhangja, akárcsak egy projekt, vagy egy vállalkozás esetében.

A szerepek a kompetenciának, a képességeknek megfelelőek. A kapitány az, akitől a győzelmet várják, mellette azonban minden terepre van az ott legjobban teljesítő tag (sprinter, hegyimenő), továbbá a segítők, akiket “vízhordónak” is neveznek. Attól függően, hogy éppen milyen terepen haladnak, váltott vezetés folyik. A váltott vezetés az egyéni erősségek kihasználásán túl azt is szolgálja, hogy ne egy versenyzőnek kelljen húzni a csapatot a teljes távon, mert az bizony meglehetősen kimerítő.

Mit csinálnak a segítők? Amikor a segítők tekernek a csapat élén, a kapitány a “szélárnyékukban” erőt gyűjt. Ők azok, akik “visszaverik” a csapatot ért támadásokat, megakadályozzák a “szökéseket”, védik a vezetőt a bukástól, vagy épp csak kulacsokat hoznak a csapattagoknak a frissítő pontokról. Akinek nem marad segítője, az teljesen magára van utalva. Az ellenfél csapatok könnyen kifáraszthatják és leszakíthatják a bolyból.

Fantasztikus ez a körülményekre finomhangolt csapadinamika, amelynek egyetlen célja a kapitányt győzelemre segítése!

Talán már el is gondolkodtál a párhuzamokon. Hisz egy vállalkozás, egy projekt sikere is a csapat(ok) teljesítményén, összehangoltságán alapszik.

Kérdések, melyek inspirálhatnak:

  • Csapatodban milyen szerepkörök vannak?
  • Minden tag a képességének megfelelő szerepkörben van?
  • Van közös cél? Azt mindenki ismeri és egyformán értelmezi?
  • Mi motiválhatja a “segítőidet”, hogy a csapat és valójában a “vezető” “győzelméért” (sikeréért), a legjobb tudásukat beleadva dolgozzanak?
  • A “váltott vezetést”, mint a körülményekhez igazodó, illetve az erőgyűjtést segítő taktikát hogyan lehetne a Te csapatodban megvalósítani?

Az egyéni és csapatcélok, valamint az ezek eléréséhez szükséges motiváció paradoxonja csak látszólagos. A kiválóság felé vezető út sokszor fáradságos és sivár, tele van kudarcokkal. Csapatban azonban támogathatjuk egymást, hogy jobbak legyünk valamiben, ami igazán számít.

De van még egy nagyon izgalmas taktika a kerékpársportban. Hallottál már a “szökevényekről”? Legközelebbi írásom nekik szentelem.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.