INNOVATÍV VEZETÉS – A csodálatos sakk


Strategy-1

 

A tempóelőny megszerzése

A sakk kifogyhatatlan tárházat jelent számunkra, hogy ellessünk olyan taktikákat, amelyeket az üzleti életben is sikerrel alkalmazhatunk.

Hallottál már a tempóelőnyről?

A tempó a sakkban egy lépés, illetve egy lépéshez szükséges időmennyiség. Tempóelőnyt az a játékos szerez, aki partnerét olyan lépésre kényszeríti, amely lehetővé teszi, hogy tervének megvalósítását ellenfelénél egy lépéssel hamarabb el tudja kezdeni. A tempóelőny megszerzése azonban önmagában még nem elegendő, azt fenn is kell tartani, olykor kockáztatás, vagy áldozatok árán is. Ez biztosíthatja a játékos számára azt, hogy irányítsa a játék folyamatát és ellenfele csak az általa szabott korlátok között mozoghasson.

A partiban minden játékosnak végső soron az a célja, hogy tempóelőnyhöz jusson, ennek érdekében manőverek sokaságával próbálkozik, kockáztat és feláldoz. A sakktáblán ugyanis időnként kialakulhat olyan állás is, amikor a tempó megszerzéséért több figurát is feláldoznak, ha kell, akár magát a vezért is, mert a tempóelőnyön múlik, hogy ki lesz a játszma nyertese. Miről is szól ez az egész valójában? Ha kivesszük a tényezőkből a játékosok képességét, marad az IDŐ és az ÜTEM, mint kulcstényező.

Hogyan alkalmazhatod mindezt a vállalkozásod irányításában? Három képesség megszerzése, folyamatos fejlesztése és összehangolt bevetése kulcsfontosságú lehet vállalkozásod sikerességében. Melyek ezek?

  1. Jelenlét
  2. Reziliencia
  3. Kockázatvállalás mértéke

Egy jó stratégia, egy részletesen kidolgozott és összehangolt cselekvési terv önmagában még nem garancia a sikerre. Ha nem vagy jelen, nem kíséred figyelemmel célpiacod igényeit, elvárásait, versenytársaid lépéseit, a befolyásoló környezet változását, ahogyan a sakkjátékosok ellenfelük valamennyi rezdülését, erőfeszítéseid irányvesztettek lehetnek.

A reziliencia éppen azt a képességet adja meg számodra, hogy a változásokhoz mennyire gyorsan és rugalmasan tudsz alkalmazkodni, stratégiádat, cselekvési tervedet ennek megfelelően újrahangolni, vagy ha szükséges új taktikát választani, de még inkább a változásokat megelőzve lépni. Minél egyszerűbb és rugalmasabb üzleti modellben működsz, minél nagyobb teret engedsz a kreativitásnak és innovációnak, annál kisebb kockázatot jelent az újratervezés és finomhangolás megvalósítása.

Azt azonban mindig tudnod kell, hogy mekkora az az áldozat, amit még megéri, amit még képes vagy meghozni a várható előny megszerzése érdekében.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.