PROJEKTMENEDZSMENT – Mi köze a projektnek a pszichológiához?


Projekt

A Projekt fogalma

A projektnek több definíciója is létezik, azonban talán a legkevésbé tudományos megfogalmazás ragadja meg igazán a lényeget.

Eszerint a projekt egy olyan feladat-megoldási módszer, ami lehetőséget nyújt a feladatok sikeres teljesítésére adott határidőn belül, a meghatározott költségkeretből és hozzárendelt erőforrásokból.
Ebből már adódik is a válasz arra, hogy mikor érdemes projektben gondolkodnod. Ha szeretnéd a kitűzött célodat a lehető leghatékonyabban, kontrollált módon megvalósítani és ezzel vállalkozásodban, vagy csapatoddal ügyfeleidnél valamilyen előnyös változást bevezetni, csináld projektben.
Akár így címkézed, akár nem, projektnek tekinthető a munka, ha:

– határozott eredménye van;
– erőforrásokon alapszik (emberi és általában más erőforrás is);
– és időkeretek korlátozzák.

A projektet általában túlmisztifikáljuk és az üzleti élethez kapcsoljuk, holott a mindennapi életünkben mindannyian projektek sorozatát hajtjuk végre, legyen szó a munkánkról vagy a magánéletünkről. Hiszen folyamatosan valamilyen előnyös változást végrehajtásáért cselekszünk, legyen az egy lakásépítés, egy új informatikai rendszer bevezetése, vagy a gyermekünk születésnapi bulijának megszervezése.

Akkor miért játszunk projektesdit?

Talán meglepődsz a válaszomon, de saját tapasztalatom szerint azért, mert ez a szó: PROJEKT pszichológiai hatással bír. Egyszerűen csak kezd el ízlelgetni a szavakat és figyeld meg, hogy kimondva milyen érzéseket kelt benned.

A FELADAT, vagy MUNKA szónak kötelezettség íze van és valahogy egyszemélyes “küzdelmet” sejtet, ami – valljuk be őszintén – nem annyira hozza meg a kedvünket.

Míg a PROJEKT az valami olyan kihívást sugall, ami lázba hozza az embert, felébresztve a belső hajtóerőt.

Csináljunk valami nagyszerűt! Együtt, közösen!

Mennyivel másként hangzik! Erre nem gondoltál, ugye?

Mitől lesz sikeres egy projekt? Erre kaphatsz választ következő írásaimból, amelyekkel végigmegyünk a tervezéstől a megvalósításon át a lezárásáig, nem feledkezve el a tapasztalatok legjobb gyakorlattá formálásáról sem.

Kozér Emőke

Siker coach

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.