MOTIVÁCIÓ – Motiváció és ami mögötte van 1


Motiváció

Mi fán terem a motiváció?

“Motiváció – az ok, amiért hajlandó vagy tenni valamit. A motiváció az, ami újra és újra nekiküld a falnak, felállít a földről vagy ébren tart egész éjjel.”

Szabó Gábor (www.teamtuning.hu)

Bevallom, amikor elhatároztam, hogy írni fogok a motivációról, nem is gondoltam, mekkora fába vágtam a fejszémet. Volt valami a fejemben, de minél több információt gyűjtöttem a témáról, annál jobban elvesztem benne. Csoda hát, hogy sok-sok szakkönyv, vezetői tréning után sem tudjuk sokszor, hogyan is nyúljunk hozzá ehhez a témához?

A közelmúltban több olyan felső vezetővel is beszélgettem, aki arra panaszkodott, hogy alkalmazottai/beosztottjai nem igazán az elvárt minőségben végzik munkájukat, a feladatok végrehajtásában pedig rendre csúsznak a kitűzött határidőhöz képest. Amikor arról kérdeztem őket milyen motivációs eszközt alkalmaznak, három különböző válasz érkezett. Az egyik jól megfizeti alkalmazottait, a másik finoman szólva büntetés kilátásba helyezésével igyekszik hatni rájuk, a harmadik pedig csak annyit mondott, hogy ő már annyi mindent megpróbált, bevonta a munkatársakat a döntések meghozatalában, csapatépítő programokat szervezett, újabb ösztönző rendszert vezetett be, mégsem tudta azt elérni, hogy delegáljon bizonyos szintű feladatokat, és az emberei többségében megbízhatatlanok.

Hogyan motiváljam alkalmazottaimat?

Persze jó lenne, ha lehetne egy jól működő ösztönző és motivációs eszközt javasolni, de a helyzet ennél összetettebb.
Pszichológusok, HR szakemberek, sikeres emberek garmada dolgozott már ki modelleket, elméleti módszertant arra, hogyan lehet inspiráló, kreativitásra ösztönző munkahelyet létrehozni, milyen korszerű motivációs eszközök alkalmazhatók sikerrel, mit tud tenni a vezető, hogy csapata egy hajóban evezzen és produktívan, eredményesen elérje a kitűzött célokat, mégis a vezetők többsége küzd ezzel.

Motiváció szintjei

Van egy rossz meg egy jó hírem! Melyikkel kezdjem?

KEZD ÖNMAGADDAL!

Na bumm! Ez volt a rossz és a jó hírem is egyben.

Ha Te, mint vezető nem tartod fontosnak ezt az egész témát és nem is érted mi a gondja alkalmazottjaidnak, amikor örülhetnének, hogy egyáltalán van munkájuk, és akár még a fizetésük is megfelelő, akkor Te biztosan nem vagy elég motivált, hogy a motivációval foglalkozz. A javaslatom tehát az, hogy kezd a motiválást önmagaddal. Ha megfigyeled, hogy Te miből nyered és tartod fenn belső hajtóerődet, ahogyan azt is, hogy milyen körülmények hatására veszíted el, talán a saját motiváltságod hatása is világossá válik számodra vállalkozásod sikerességére. Ha megérted miért fontos a motiváció, innen már csak egy lépés, hogy megtaláld a kulcsot alkalmazottaid motiválásához.

FOLYTASD A SZERVEZETTEL!

Hallottál már az egészséges munkahely, inspiráló munkakörnyezet kifejezésekről? Egyre gyakrabban találkozhatsz ezekkel, ami nem véletlen. Lassan külön tudományággá nő ezek kutatása. Felismerték, hogy a munkakörnyezet nagyon is hatással van az emberek produktivitására.

Ha megnézünk néhány sikeres céget akár külföldön, akár magyar viszonylatban, teljesen más rendszert, néha elképesztő megoldásokat alkalmaznak ezek megteremtésére. Ma már kis hazánkban is számtalan díj létezik, amelyet a dolgozói értékelés alapján a “Legjobb munkahelynek”, a “Családbarát munkahelynek”, stb. osztanak ki. Érdemes ezeket megismernünk, hiszen mint mindenben itt is megtalálhatjuk saját megoldásainkat bevált módszerek, ötletek felhasználásával.

FEJEZD BE A MUNKATÁRSAIDDAL!

Egy kisvállalkozásban egyszerűbb dolgod van, mint egy nagy létszámú, összetett szervezetben. Ám épp a költségérzékenység miatt egy kisvállalkozótól még nagyobb kreativitást igényel a leghatékonyabb megoldások kiválasztása.

Cikkeimben valamennyi szint sajátosságára és lehetőségeire kitérek. A téma a lehetőségek végtelen tárházát kínálja, ezért örömmel veszem, ha megosztod saját bevált módszereidet.

Kozér Emőke

Siker coach

 


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Egy kis gondolat “MOTIVÁCIÓ – Motiváció és ami mögötte van