MOTIVÁCIÓ – Hogyan motiváld önmagad


Motiváció - flow

“Motiváció – az ok, amiért hajlandó vagy tenni valamit. A motiváció az, ami újra és újra nekiküld a falnak, felállít a földről vagy ébren tart egész éjjel.”

Szabó Gábor (www.teamtuning.hu)

Ami jól hangzik, mégsem működik

Mindig tedd azt, amit szeretnél!

Kezdhetném ezzel és aztán be is fejezhetném, mint aki jól végezte dolgát. Te pedig bosszúsan rögtön továbbkattintanál. Tudod mit? Teljesen jogosan. Hiszen a valóság nem erről szól. Vannak dolgok, amiket akkor is meg kell tennünk, ha egyáltalán nincs hozzá kedvünk, sőt utáljuk, pusztán kötelezettségből, vagy azért, mert a munkánk része, ha tetszik, ha nem. Mégis miért van az, hogy az emberek egy része ezeket a nemszeretem feladatokat is többnyire könnyedén, zokszó nélkül teszi, mások pedig a krónikus, esetenként a végtelenségig halogatók vagy még inkább a panaszkodók közé tartoznak?

Nos igen, erre utaltam bevezető írásomban, a téma olyan nagy, hogy vissza kell mennünk egy kicsit Ádámhoz és Évához (lásd MOTIVÁCIÓ – Motiváció és ami mögötte van).

Csíkszentmihályi kutatása szerint az emberek tevékenységét alapvetően három csoportba oszthatjuk:

1. Hasznos tevékenységek

munkahely

A mai világban ez lényegében egybe esik a “pénzcsinálással”, vagyis a munkahelyi munkával (tanulással). Időnk 24- 60 %-át fordítjuk erre.

Ha azon szerencsés emberek közé tartozol, akiknek a munkája egyben a hobbija is, akkor számodra az ezzel töltött idő jobbára örömszerző és egyben “energiatermelő” tevékenység.

Ellenkező esetben ebben az időben kötelezettséget teljesítesz, amelynek a célja a megélhetésedhez, elemi igényeid kielégítéséhez szükséges javak megszerzése.

2. Fenntartó tevékenységek

házimunka

Házimunka, étkezés, tisztálkodás, öltözködés, stb., közlekedés, melyekre időnk 20 – 42 %-át fordítjuk

Ezt nem ecsetelném részletesen, mert ezt nem lehet megúszni.

3. Szabadidős tevékenységek

Időnk 20-43 %-a.

Túlzás nélkül, ez a kulcs. Ez az, amelyről lényegében szabadon dönthetsz, az arányokat, a minőséget illetően is.

Mitől leszel elégedett Miből nyered azt a energiát, belső hajtóerőt, amely segít kötelezettségeid, és személyes céljaid elérésében?

Ha szabadidőd egy jelentős részét olyan tevékenységekre fordítod, amely megadja a teljes belefeledkezés élményét.

A FLOW, a csúcsélmény az, amelyet a lehető leggyakrabban megélve motiválttá tehetjük magunkat és belső motivációnkat időről időre megerősíthetjük.

Melyek azok a tevékenységek, amelyek megadják számodra a csúcsélményt? Amelyek változó kihívások elé állítanak, magas fokú tudást és különböző képességek alkalmazását igénylik Tőled.

Motiváció

Az alkotás az, amelynek során leginkább elérheted a flow élményt, legyen az művészi alkotás, mérnöki szerkezet megtervezése vagy épp elkészítése, barkácsolás, kézimunka, főzés, kertészkedés, írás, fotózás, stb.

Meglepne, ha azt mondanám, számomra egy tanulmány elkészítése, ennek a cikknek a megírása, vagy egy coaching ülés is megadja ezt az élményt?

Ha a közzététel gombra klikkelek, olyan elégedettség, öröm, életenergia tölt el, hogy utána simán, erölködés nélkül képes vagyok több órányi rutinmunka elvégzésére is. Mi ez, ha nem MOTIVÁCIÓ?

Nem hiszed el? Próbáld ki! Tapasztald meg! Találd meg a saját életedben azt a kreatív alkotómunkát, amely örömet okoz, amelybe teljesen bele tudsz feledkezni!

Továbbmegyek…..a rutinmunkát is örömtelivé teheted, néhány apró változtatással. Hogyan? Megtudhatod következő írásomból.

Kozér Emőke

Siker coach

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.